Homokmosók

Nyomtatás

A 3B Hungária által gyártott homokmosó berendezések elsősorban kavicsbányák részére készülnek.

Nedves osztályozáskor a szitáról elfolyó homokos zagyvíz a teknőbe folyik. Közvetlenül a beadás után a serlegkerék a vizes homok egy részét azonnal kiemeli, a másik része – a finomabb frakciók – pedig a teknőbe folyamatosan leülepednek. A leülepedett homokot a tengelyre szerelt spirál folyamatosan a serlegkerék felé tolja, majd azt a serlegek kiemelik. A zagyvíz pedig a teknő másik végén lévő bukógáton át elfolyik a teknőből és bekerül a zagyvezetékbe.
A vezérlésbe beépített frekvenciaszabályzó biztosítja a homokmosók egyenletes terhelését, valamint a homok optimális víztelenítését.

Két fajta kivitelben gyártjuk külső és belső kiadással.
  • Külső kiadású homokmosók: egy vagy két serlegkerékkel emelik ki a homokot majd egy másik szállító eszközre adagolják. A kiemelés nagyon lassú forgással történik, hogy a kiemelt homokból a felesleges víz lecsoroghasson. A külső kiadású homokmosók teljesítménye: max 200 t/h.
  • Belső kiadású homokmosók: egy serlegkerékkel készülnek, és a kerék után közvetlenül egy víztelenítőszita van a homokmosóra építve, ami a homok viztelenítését végzi. A belső kiadású homokmosók kiadási teljesítménye: 25-80 m³/h.
  • A homokmosók másik alkalmazási területe: az elfolyó zagyvízből a finomhomok (0,063-1 mm) visszanyerése. Ezek a homokmosók nagyon alacsony fordulatszámon üzemelnek.
    Kép galéria